CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

ТВ диктатура

Васил Богданов

В събота и неделя новините на една от големите телевизии у нас бяха изпълнени с драматични предсказания за огромен трафик по пътищата.

Отпускарският сезон бил свършил и се очаквали големи задръствания.

Естествено, всичко се оказа кьорфишек. Пътувах по магистрала “Тракия” и трафикът не бе по-различен в сравнение с останалите летни уикенди.

Мерцедеси с немска и швейцарска регистрация, пълни със забрадки; софийски ванове с багажник на покрива; местни участници в движението, пренасящи селскостопанска реколта; малко тирове и автобуси с дремещи пътници бяха сред по-ярките образи на пътя.

Разбирам, че през лятото и особено през почивните дни е трудно да запълниш новинарските емисии, но този път измислената новина ме подразни и с друго. С опита за внушение.

Откъде накъде отпускарският сезон ще свършва на 1 септември?

Ако има дата, която наистина слага край на масовите почивки, това е 15 септември, когато започва учебната година. И защо ни се внушава от всички страни, че трябва да почиваме от 1 август?

Не може ли човек да излезе в отпуск от 23 юли, например, до 9 август. Или от 7 до 21 юли.

Времето на стандартния отдих в заводската почивна станция с “карта” от 1-во до 15-о и от 15-о до 31-о число отдавна отмина.

Обяснението за тази ваканционна рецепта, която телевизиите се опитват да ни изпишат, е лесно.

Просто от 1-ви до 31-ви август техните основни предавания или поне титулярните водещи са в почивка. Затова и ние трябва да отмаряме тогава, а на 31 август незабавно да се върнем по домовете си, да сбъднем прогнозите за голям трафик, да осигурим материал за скучните неделни новини и да се залепим пред екраните.

Никой да не е посмял да лежи на плажа през юли и септември, когато Бареков е в ефир и задава проницателните си въпроси.

По същото време никой да не пие мохито под созополските асми, защото Милен Цветков раздава правосъдие в предаването си.

През септември телевизиите стартират с нови програмни схеми, започват нови предавания и не е уместно да се размотаваме по планини и морета.

Мечтата на телевизионните продуценти е времето да бъде лошо и всички да сме на дивана в хола. Като неволни участници в един всенароден “Биг Брадър”.

А също и като пациенти на един виртуален телевизионен д-р Фройд, който вместо кушетка и въртяща се спирала използва диван, чипс и реклами.

Inform,01.09.2008